Time Out 18/24 Abril - Nº 15


 

RITME "BONITO".Tot el que sempre havies volgut saber sobre instruments brasilers I mai vas atrevir-te a preguntar.

El simple passejant, o el turista ocasional sempre a punt per comprar, passarà per la plaça Regomir sense adonar-se que la petita botiga d´instruments brasilers de la cantonada és només la punta d´iceberg d´un ambiciós projecte del brasiler Alfredo Vizcarro Gras, Alfredinho per als seus amics. Apassionat per la música del seu país, aquest home orquestra del negoci musical ha aconseguit crear un petit univers paral"lel gràcies al qual no cal creuar l´Atlàntic per transportarse al Brasil. No hi ha prou d´entrar a la botiga i atabalar-se amb la quantitat d´instruments que inunden les seves parets. Cal entaular conversa amb l´Alfredo, el Vicente o la Mireia (els altres treballadors d´Aquí Brasil), per començar a sentir una mena d´escalforeta i deixar-se seguir pels aires tropicals de la cultura musical brasilera.
Col·leccions pròpies
Samba, batucada, bossa nova, tropicalisme el ventall musical del país de Lula és molt més ampli que el que mostren les cavalcades de Carlinhos Brown o les batucades espontànies de molts joves amb més ganes de fer soroll que d´aprofundir en el significat d´aquesta música. Tant el ritme del samba com l´harmonia de la bossa nova es poden aprendre a Aquí Brasil, on tambe es poden adquirir les sandalias de la bandereta, trobar informació sobre els millors concerts que es fan a la ciutat, assabentar-se de qui fa classes de capoeira i descubrir quins són els millors restaurants brasilers de Barcelona. 
Però aquesta es nomes la part visible d´una empresa que va començar amb una botiga l´any 1990, a Cerdanyola del Vallès. El 2000 a través de la marca Arco Baleno, l´Alfredinho comenta a distribuir les seves pròpies col"leccions d´instruments, important-ne part del Brasil i acoblant-les a la seva fàbrica de 1.500 metres quadrats a Montcada i Reixac. Avui es vanta de tenir l´estoc d´instruments brasilers més gran d´Europa, amb més de 700 productes que inclouen surdos, berimbaos, cuics, guitarres, pandeiros i cavaquinhos.Incansable, l´Alfredo està a punt d´obrir una botiga a Lisboa i preveu fer el mateix a Madrid, però ara mateix el porta de cap un projecte enciclopèdic, www.batucat.com, un portal especialitzat en la música del seu país que preten ser el web de percussió més complet del món, una referència imprescindible per als amant de la matèria i que s´inaugurarà en breu. En aquest portal també es podran adquirir tots els instruments que es venen a Aquí Brasil, però ell recomana que la gent passi per la botiga, provi, toqui i remeni. L´Alfredinho anima als seus visitants a provar els instruments. El seu perfeccionisme a l´hora de millorar els dissenys i de buscar els millors materials - "jo fabrico amb fusta de cirerer mentre que al Brasil s´esta construint amb caixas de fruita", asegura - és només comparable a la seva obsessió per crear-se una clientela Fidel. Fart de les botigues d´instruments on et miren malament si intuyesen que només els compraràs una pua, ell anima els seus visitants a provar els instruments, els asesora i els ofereix classes, que s´imparteixen a la mateixa botiga. D´aquesta manera, ha aconseguit crear un teixit d´aficionats i professionals de la música brasilera que tenen la botiga com un autèntic punt de trobada. Entre tots aquests clients, n´hi ha fins hi tot alguns d´ilustres, com Peret i Ronaldinho. I no és gens estrany que a l´hora de tancar s´hi reuneixin uns cuants músics i comencin a improvisar, amb l´Alfredo al surdo, el Viecente a la guitarra i algún client al pandeiro. I la cosa es pot allargar fins ben entrada la matinada.

Borja Duño Aixerch

 

 

Borja Duño Aixerch